fbpx

Criterii inscriere STEAMM

In vederea participarii la Stagiul de tehnica speoșogiei alpine si medicina montana, participantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

Insriere STEAMM 2019

In vederea inscrierii la Stagiul de tehnica speologiei alpine si medicina montana,

CE ESTE STEAMM?

În perioada 2 – 9 iunie 2019, la Şuncuiuş, judeţul Bihor, pe defileul Crişului Repede, va avea loc a 4-a ediţie a Stagiului de Tehnica Speologiei Alpine şi Medicină Montană.

Pe durata a 6 zile participanţii vor beneficia de Stagiul de Tehnica Speologiei Alpine (iniţiere în TSA şi TSA 1). De asemenea, zilnic vor avea loc prezentări, cursuri şi aplicaţii practice medicale, toate legate de specificul prezentat. În vederea desfăşurării în condiţii cât mai bune a stagiilor medicale, participanţii vor avea la dispoziţie un simulator SimMan cu modul de traumă, pus la dispoziţie de către ISU Crişana prin SMURD Bihor.

Programul detaliat va fi comunicat tuturor celor inscrisi

DE CE STEAMM?

În practica medicinei de urgenţă deseori sunt necesare cunoştinţe, aptitudini, tehnici ce depăşesc clasicele graniţe ale ştiinţei medicale. Iureşul vieţii cotidiene, progresul tehnologic şi tot ceea ce înseamnă activitatea omului modern poate determina un număr practic nelimitat de situaţii dăunătoare asupra stării sale de sănătate sau a integrităţii corporale, situaţii în care este necesară asistenţa medicală de urgenţă.

Necesitatea accesului rapid la victimă poate pune în faţa unui echipaj medical bariere tehnice care uneori pot fi chiar insurmontabile în lipsa unei susţineri din parea altor servicii de urgenţă. Echipele de descarcerare au devenit o prezenţă constantă alături de echipele medicale la accidentele rutiere; în cazul salvărilor din zona montană suportul tehnic al echipelor medicale este asigurat de Serviciile Salvamont.

În marea majoritate a situaţiilor de salvare în zona montană întreaga acţiune de salvare este încredinţată Serviciilor Salvamont, aceştia transportând victimele până la un punct de întâlnire cu echipele medicale de intervenţie. În cazul pacientului critic, care necesită mijloace avansate de susţinere a funcţiilor vitale, intervalul de timp necesar joncţiunii cu echipele medicale poate fi fatal.

Urgenţele în zonele montane sau situaţiile speciale de salvare reprezintă o provocare pentru orice serviciu profesionist de urgenţă. Dacă din punctul de vedere al aspectelor tehnice există o bază de formare a personalului specializat, din punct de vedere al asistenţei medicale de urgenţă România se află la început de drum.

Prin organizarea STEAMM,  dorim să punem bazele unei şcoli de medicină montană şi să creem un cadru profesionist pentru dezvoltarea aptitudinilor şi cunoştinţelor necesare desfăşurării acţiunilor de salvare în situaţii speciale.

Îmbinarea formelor de pregătire destinate însuşirii tehnicilor de salvare montană cu aprofundarea cunoştinţelor medicale, orientate mai ales spre situaţiile speciale, ne va permite să facem un prim pas spre conturarea a ceea ce trebuie să însemne acţiunile de salvare modernă în zonele montane şi alte situaţii speciale.

Organizatori

Asociatia Romana de Educatie Speologica

în parteneriat cu

Serviciul Public Salvamont – Salvaspeo Bihor

Asociatia SARTISS

Locatie STEAMM

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1wkqE9wP8CMON9BW-GPQCR4lXVD7yVzVR" width="640" height="480"></iframe>